Reddingsbrigade Nederland – wk 30

Reddingsbrigade Nederland heeft vorige week 373 keer hulp verleend, zo blijkt uit de landelijke registratie. Er werd 56 keer hulp verleend aan baders en zwemmers en 33 keer aan opvarenden. In 258 gevallen ging het om EHBO en er werden 26 vermiste kinderen herenigd met hun ouders of begeleiders. In 20 situaties was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Bij veel reddingen ging het om zwemmers met kramp en onwelwordingen vanwege de gevaarlijke stroming in combinatie met de watertemperatuur. In Katwijk, Bergen, ‘s Gravenzande en op Texel zijn diverse personen uit een sterke muistroom gered. In Hoorn verdween tijdens een open waterzwemwedstrijd een wedstrijdzwemmer door een combinatie van koud water en kramp onder water. Hij werd door de begeleidende reddingsbrigade uit het water gehaald. In IJmuiden verleende de reddingsbrigade hulp aan een vrouw die van de pier viel toen zij de as van haar dierbare wilde uitstrooien. Ook rukte de reddingsbrigade meermaals uit voor eerste hulp aan ruiters die in het kustgebied van hun paard waren gevallen. De Reddingsbrigade verwacht dat de komende dagen door het warmere weer meer mensen het strand zullen opzoeken. Zij adviseert ouders en begeleiders van jonge kinderen om deze te voorzien van een 06-polsbandje met hun naam en mobiele telefoonnummer om ze weer snel met hen te kunnen herenigen als zij verdwaald worden aangetroffen. Dit jaar werden al 192 kinderen door de reddingsbrigade ongedeerd herenigd. Bij reddingsbrigadeposten in heel Nederland zijn de hersluitbare polsbandjes gratis verkrijgbaar, dankzij de samenwerking met Interpolis. De reddingsbrigade adviseert strandbezoekers en watersporters ook te kijken op de informatieborden die bij de strandopgang staan, met informatie over lokale risico’s, waarschuwingssignalen en speciale zones voor watersport. Kennis van de lokale situatie helpt ongelukken voorkomen.