ERB-voorzitter voor twee jaar naar Frankrijk

Vandaag, woensdag 11 januari 2012, vertrekt ERB-voorzitter Edwin Buis voor een periode van 2 jaar naar Pau in Frankrijk in verband met werkzaamheden aldaar. Edwin is door zijn werkgever gevraagd om een nieuwe functie te bekleden in het bedrijf waarvoor hij werkt. Hij zal in het zuiden van Frankrijk gaan werken als Sub-Sea Engineer. Tijdens deze periode zal Edwin geen voorzitter zijn van de ERB maar Edwin heeft wel aangegeven om na deze periode wederom de voorzitterswerkzaamheden op te pakken. Voor de periode dat Edwin afwezig is zal Werner Visser zijn functie overnemen als zijnde interim-voorzitter. Afgelopen zaterdag (07-01-2012) werd tijdens de Nieuwjaarsborrel van de ERB de voorzittershamer dan ook officieel overgegeven.

overhandiging voorzittershamer

Hierna heeft de interim-voorzitter een afscheidscadeau overhandigd namens de club in de vorm van een mooie canvasfotocollage zodat Edwin tijdens zijn afwezigheid vaak aan de ERB kan terugdenken.

Edwin met cadeau

Edwin legt de functie Sub-Sea Engineer uit:

Ik zal proberen uit te leggen wat deze nieuwe functie inhoudt: Om gas- en/of olie te produceren uit de putten (wells) in de grond kan je een platform boven water neerzetten, zoals er vele (ongeveer 120 (!) stuks alleen in het Nederlandse deel van de Noordzee) staan. Maar je kunt de kleppen en installaties die op een platform staan ook op de zeebodem plaatsen en dan spreek je van onderwatertechniek (Sub-Sea). Ook geldt dat de Noordzee niet dieper is dan ongeveer40 meter, maar kom je in het Engelse deel of nog erger in de Zuid-Afrikaanse wateren (Angola, Nigeria waar veel olie en gas zit), dan spreek je over waterdieptes tot1 a2 kilometer(!), daar is het natuurlijk onmogelijk om een platform in de grond te zetten en moet je met onderwaterinstallaties gaan werken om de olie en gas uit de grond te krijgen. Dit zijn zeer speciale technieken en vereisen veel specifieke aanpassingen.