Experiment “Strandbericht”

Het blijft allemaal een experiment maar het strandbericht waar al eerder sprake van was is nu van start gegaan. Voor het strand van Egmond aan Zee wordt door middel van een kleurcode voor de komende 3 uur weergegeven in hoeverre er sprake zal zijn van muistromingen. Het betreft hier alleen een voorspelling van muistromingen in de 1e bank. Van het moment van publicatie wordt tevens een weergave gegeven voor twee soorten muien, namelijk een mui in een hoge bank en een mui met een lagere bank ernaast. Weergegeven wordt de diepte van die bank en de kleurcode van de mui die daarbij hoort. De afgelopen 4 jaar is er met regelmaat intensief aan het model gewerkt. Ook is dit model de afgelopen winter bij allerlei weersomstandigheden gecontroleerd aan de hand van eigen waarnemingen. Bij sommige omstandigheden was er sprake van geringe muistroming terwijl het model een hoog risico aangaf. Bij zeer slechte weersomstandigheden zoals op 8 en 9 juni gaf het model duidelijk een code rood af. In het strandbericht zijn verder gegevens weergegeven van de IJgeul voor IJmuiden. Deze gegevens en enkele gegevens van het Q-platform ten Noord-Westen van Egmond verschaffen de data die dit model gebruikt. Het strandbericht maakt gebruik van een groot aantal kansberekeningen en werkt automatisch op de mededelingen na. Het strandbericht zal alleen overdag tot 18.00 uur zichtbaar zijn. De data die het model ontvangt loopt 6 minuten achter en wordt iedere 10 minuten ververst. De publicatie kan ook 5-10 minuten achterlopen zodat men altijd oude informatie ziet. (maximaal 30 minuten). Om de laatste stand van zaken te zien moet men de pagina opnieuw opvragen, de pagina wordt dus niet iedere 10 minuten de wereld in geduwd. Extra zijn de waarschuwingen die worden weergegeven zijn: watertemperatuur, sterke stroom naar het Noorden of Zuiden (de zogenaamde zoper), hoge golven naar de 1e bank en mogelijk nog een waarschuwing dat de situatie dusdanig is dat het extreem gevaarlijk is zich in het water te gaan begeven. Ook is er een kader waar diverse mededelingen weergegeven worden. De layout van het bericht is simpel en de bestandsgrootte is klein, het gaat om de inhoud. Het strandbericht is ook in het Engels weergegeven. Uiteraard neemt www.muien.nl geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen die personen veroorzaken op basis van het strandbericht zoals dit op deze site gepubliceerd wordt. Dit betreft zowel de persoonlijke gevolgen als de gevolgen die door die handelingen veroorzaakt worden. Klik hier voor een link naar www.muien.nl.