NIEUWSBRIEF JULI 2013

Het strandwachtseizoen is alweer enkele weken aan de gang en de zomer is nu ook echt begonnen, dus tijd om even een terugkoppeling te geven van afgelopen weken en daar waar nodig aandachtspunten mee te geven voor de rest van deze zomer. Tijdens de strandwachtbijeenkomst op 13 mei hebben we een aantal kernpunten benoemd: “Wees voorbereid, neem zelf initiatief, neem verantwoordelijkheid, begeleid nieuwe leden, communiceer met en naar elkaar”. Initiatieven op deze punten en de te ondernemen acties hierop is nog onvoldoende. We zien graag in het vervolg meer aandacht hiervoor. Wees voorbereid op een actie, dus weet waar alles ligt en staat, welke procedures er zijn etc. Neem zelf initiatief met betrekking tot de preventieve taak (patrouilleren) en wacht niet op een commissie- of bestuurslid die aangeeft wat er moet gebeuren op en rond de strandpost. Betrek onze aspirantleden in onze taak, leg ze zaken goed uit over het reilen en zeilen op de post en de bewaking. Bij vragen, bel met het contactpersoon. Bestuursleden kunnen en zullen uiteraard altijd zaken bijsturen waar nodig. We verwachten dan ook een correcte opvolging hierop.   ASPIRANT LEDEN. Onze aspirant-leden dienen we goed te begeleiden tijdens hun “strandwachtdag” Aspirantleden zijn vanaf dit jaar als 5e strandwacht ingeroosterd om er voor te zorgen dat ze beter ingewerkt raken in het brigadewerk en ze beter te kunnen enthousiastmeren voor de ERB. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de overige strandwachten van die dag om de aspirantleden te begeleiden, uitleg te geven over ons materiaal, mee te nemen op patrouilles etc.  We zien hier graag een verbetering in.   HULPVERLENINGSREGISTRATIE. Vanaf 28 juni is de landelijke digitale hulpverleningsregistratie operationeel. Via een online programma worden alle zaken ingevoerd. Er is op de ERB website een handleiding beschikbaar, maar het meeste leer je door het gewoon te doen: Learning by doing. Naast de kleine ehbo en andere hulpverleningen voeren we ook de oefeningen in. Ook het registreren het in te zetten materieel en van de leden is nieuw. Daarnaast geef je in de applicatie ook aan dat je bent ingemeld bij de KWC en de meldkamer. Ook aan het eind van de dag weer afmelden. Doe alles consequent zodat we weten hoeveel leden er op de post zijn geweest en wie er aan de hulpverleningen met welk materieel hebben deelgenomen.   INZETPROTOCOL REDDINGSBRIGADES/KUSTWACHTCENTRUM. Vanaf dit jaar is pilot met de Kustwacht die afgelopen jaren werd gehouden geformaliseerd. Alle afspraken zijn terug te lezen in het document inzetprotocol Reddingsbrigades en KNRM lifeguards door het Kustwachtcentrum. Enige wijziging op de pilot is het in- en uitmelden. Vanaf dit jaar gaat dat per e-mail. Een standaard e-mailbericht voor het in- en uitmelden staat op het bureaublad van de PC op de post. Gebruik dit consequent bij binnenkomst op de post en voor het afsluiten van de post.   GEBRUIK GELE EN RODE VLAGGEN. Wederom willen we aandacht schenken aan het hijsen van de gele en rode vlaggen. Nu alweer te vaak hangt de verkeerde kleur vlag, hangt er helemaal geen vlag terwijl een gele rechtvaardig is, hangt er een gele vlag terwijl dit een (diep) rode vlag moet zijn, of andersom. We zien voortaan graag dat er correct gevlagd wordt zodat we de strandbezoeker juist informeren en waarschuwen. Beter een ritje te veel dan incorrect vlaggen!   PREVENTIEVE TAAK. De hoofdtaak van de reddingsbrigade is de preventieve taak. Dit houdt in dat we loop- en vaarpatrouilles uitzetten. Bij voldoende strandpostbezetting gaan we deze ook inzetten, dat is uiteindelijk waarom je lid bent van een reddingsbrigade.   AANSCHAF IPAD. Onlangs is er een iPad aangeschaft voor het terreinvoertuig. Op de iPad staan onder andere alle duinkaarten en heeft het diverse andere nuttige apps die we kunnen gebruiken tijdens een inzet met het voertuig. Er is een handleiding beschikbaar. De iPad zit in een waterdichte hoes. Er mogen door leden geen gegevens en apps toegevoegd of verwijderd worden. Dit loopt via de beheerder (strandzaken). Tijdens de volgende dinsdagavondtrainingen wordt er aandacht besteed aan het gebruik van de iPad.   VEILIGHEIDSKLEDING. Voor het varen op onze boten is het dragen van veiligheidskleding verplicht. Deze kleding (redvesten, impactvesten, helmen etc.) blijft overdag in de natte ruimte, dus niet over de balustrade. Dit voorkomt uitdroging en uitharding van het materiaal, dus gaat dit om persoonlijke veiligheid. Alle kleding hangt dus overdag in de natte ruimte.   CORRECT GEBRUIK ZWEMVESTEN. Sinds 2011 passen we kruisbanden toe op onze Secumar redvesten. Hier houden we aan vast. Voor ieders veiligheid is het verplicht om het redvest correct te dragen. De borstband dient op de voorgeschreven wijze te worden gesloten, namelijk met maximaal twee vingers tussen de band. Daarnaast geldt dat een niet goed afgestelde kruisband geen extra veiligheid geeft!   SANDBIKE. De Sandbike kunnen we toepassen voor het reguliere bewakingswerk. Wanneer de fiets niet gebruikt wordt, staat deze in de berging.   NIEUWE REDDINGSVLET. Sinds vorige week staat onze nieuwe Roodnat reddingsvlet op het strand, de EGM018. Deze vlet vervangt de Rescue 3 als onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). De eenheid is voorzien van een Yamaha 15pk buitenboordmotor. Deze kent een andere verhouding van de mengsmering, namelijk 1:100. De brandstoftank en jerrycan zijn voorzien van het kenmerk EGM018.   TANKEN TERREINVOERTUIG. Het terreinvoertuig kan door de strandwachten zelfstandig afgetankt worden, met aandacht voor de volgende punten:  Hoofdtank half leeg > overschakelen op subtank en bij gelegenheid de hoofdtank aftanken. Subtank halfleeg > overschakelen op hoofdtank en bij gelegenheid de subtank aftanken.   COMMUNICATIE OP DE WATERSCOOTER. De “waterdichte” portofoons voor de waterscooter zijn in een waterdichte zak aan de rechterzijde op het impactvest te bevestigen. De waterdichte zak is voorzien van een tweetal kliksluitingen waarmee de waterdichte zak om de schouderband van het impactvest kan worden bevestigd.   OEFENAVONDEN. Iedere dinsdagavond wordt er een trainingsavond gehouden voor alle leden. Ook de jongere leden kunnen hier aan deelnemen, maar de oefeningen zijn vooral bedoeld voor de lifeguards. Iedere week is er een ander onderwerp die geoefend wordt, zodat alle facetten van ons werk aan bod komen. Na 3 lesavonden volgt er een oefening. De lesavonden zijn ook belangrijk voor het in stand houden van je licentie (terreinrijden, varen etc.). We verwachten dus dat onze leden aan deze avonden deelnemen.   POST TO POST RUN. Op donderdagavond 18 juli wordt de eerste Post-to-Post Run georganiseerd. Dit is een hardloopwedstrijd van de ERB post naar de post van RB Bergen en weer terug. De afstand is 10km. Leden kunnen zich nog voorinschrijven op de strandpost. Ook een halve (5km) is mogelijk.