Egmondse Reddingsbrigade heeft drukke periode

Ondanks zomers weer een gevaarlijke zee

Afgelopen week heeft de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) het druk gehad met diverse hulpverleningen rondom het Egmondse strand. Met name het laatste weekend was zomers en daardoor werd het strand goed bezocht door toeristen en dagjesmensen. In totaal waren 8 mensen uit zee gered welke in de problemen waren gekomen in een muistroom nabij de hoofdstrandafgang. De vermoeide zwemmers waren door middel van de reddingswaterscooter naar strand gebracht. Naast deze reddingen werd ook 47x EHBO verleend (variërend van splinter tot verstuiking) en waren 14 kinderen met hun ouders herenigt. Een mui iets ten zuiden van de hoofdstrandafgang zorg voor een behoorlijke stroming zeewaarts, de ERB heeft deze mui gemarkeerd met bebording en afzetlint. Muien zijn de onderbrekingen in de zandbanken, die u bij laagwater kunt herkennen aan de geulen of stroomgaten in de zandbank, waardoor het water uit het zwin naar zee stroomt. Muien zitten ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn (de zogenaamde tweede en derde bank). U kunt die muien vaak alleen herkennen aan de lagere of ontbrekende branding bij westenwind. In de muien is de stroming sterk en deze trekt dan altijd richting zee. Probeer niet tegen zo’n stroming in te zwemmen. U wordt er doodmoe van. Beter is het om schuin weg te zwemmen, zodat u op een zandbank belandt. Lukt het u niet, probeer dan de aandacht van strandbezoekers of de Reddingsbrigade te trekken. Raak niet in paniek. De ERB roept op om voorbereidt naar strand te komen, om uw dagje strand zo veilig mogelijk te maken zijn er een aantal dingen waar u even bij stil kunt staan voordat u naar het strand gaat.
 • Kun je niet zwemmen, ga dan maximaal tot je knieën te water.
 • Ben je geen geoefende zwemmer, ga dan bij sterke branding of stroming niet verder dan heupdiepte.
 • Zwem niet in de buurt van muien.
 • Zwem nooit alleen, zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken.
 • Gebruik bij aflandige wind geen drijvende voorwerpen.
 • Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand.
 • Ben je verhit na een zonnebad, koel dan af alvorens te water te duiken.
 • Graaf op het strand geen diepe kuilen (instortings- en verstikkingsgevaar).
 • Zoek voor balspellen een ruime en open plek.
 • Vliegeren boven een druk strand is niet toegestaan, voor bestuurde vliegers gelden regels.
 • Let op waarschuwingsvlaggen (geel is gevaarlijk en rood is verboden).
 • Volg de aanwijzingen van de Reddingsbrigade altijd op.
Download hier een actuele/algemene foto ERB