PERSBERICHT – Egmondse Reddingsbrigade heeft drukke periode

Goedendag, Bij deze stuur ik u een persbericht vanuit de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) betreffende de afgelopen drukke periode. Voor eventuele vragen en opmerkingen kunt u contact met mij opnemen.   Met vriendelijke groet, Egmondse Reddingsbrigade Ron Zentveld, telefoonnummer: 06 43 00 96 80 logo Reddingsbrigade Egmondse Reddingsbrigade, p/a Marinestraat 4b, 1931 GB, Egmond aan Zee, info@reddingsbrigade.info Check onze website: www.reddingsbrigade.info Volg ons op Twitter: RB_Egmond In 2013 bestaat de ERB 85 jaar. logo Reddingsbrigade   BEGIN PERSBERICHT EGMONDSE REDDINGSBRIGADE ——————————————————————————————————————————————————- Ondanks zomers weer een gevaarlijke zee EGMONDSE REDDINGSBRIGADE HEEFT DRUKKE PERIODE                                                        Egmond, 22 juli 2013 Afgelopen week heeft de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) het druk gehad met diverse hulpverleningen rondom het Egmondse strand. Met name het laatste weekend was zomers en daardoor werd het strand goed bezocht door toeristen en dagjesmensen. In totaal waren 8 mensen uit zee gered welke in de problemen waren gekomen in een muistroom nabij de hoofdstrandafgang. De vermoeide zwemmers waren door middel van de reddingswaterscooter naar strand gebracht. Naast deze reddingen werd ook 47x EHBO verleend (variërend van splinter tot verstuiking) en waren 14 kinderen met hun ouders herenigt. Een mui iets ten zuiden van de hoofdstrandafgang zorg voor een behoorlijke stroming zeewaarts, de ERB heeft deze mui gemarkeerd met bebording en afzetlint. Muien zijn de onderbrekingen in de zandbanken, die u bij laagwater kunt herkennen aan de geulen of stroomgaten in de zandbank, waardoor het water uit het zwin naar zee stroomt. Muien zitten ook in de banken die bij laagwater niet zichtbaar zijn (de zogenaamde tweede en derde bank). U kunt die muien vaak alleen herkennen aan de lagere of ontbrekende branding bij westenwind. In de muien is de stroming sterk en deze trekt dan altijd richting zee. Probeer niet tegen zo’n stroming in te zwemmen. U wordt er doodmoe van. Beter is het om schuin weg te zwemmen, zodat u op een zandbank belandt. Lukt het u niet, probeer dan de aandacht van strandbezoekers of de Reddingsbrigade te trekken. Raak niet in paniek. De ERB roept op om voorbereidt naar strand te komen, om uw dagje strand zo veilig mogelijk te maken zijn er een aantal dingen waar u even bij stil kunt staan voordat u naar het strand gaat.
 • Kun je niet zwemmen, ga dan maximaal tot je knieën te water.
 • Ben je geen geoefende zwemmer, ga dan bij sterke branding of stroming niet verder dan heupdiepte.
 • Zwem niet in de buurt van muien.
 • Zwem nooit alleen, zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken.
 • Gebruik bij aflandige wind geen drijvende voorwerpen.
 • Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand.
 • Ben je verhit na een zonnebad, koel dan af alvorens te water te duiken.
 • Graaf op het strand geen diepe kuilen (instortings- en verstikkingsgevaar).
 • Zoek voor balspellen een ruime en open plek.
 • Vliegeren boven een druk strand is niet toegestaan, voor bestuurde vliegers gelden regels.
 • Let op waarschuwingsvlaggen (geel is gevaarlijk en rood is verboden).
 • Volg de aanwijzingen van de Reddingsbrigade altijd op.
Download hier een actuele/algemene foto ERB ————————————————————————————————————————————– EIND PERSBERICHT Noot voor de redactie, niet voor publicatie bestemd: Let op de verschillen tussen de Reddingsbrigade(s) en de KNRM. De Egmondse Reddingsbrigade (ERB) is een vrijwilligersorganisatie welke in 1928 opgericht ten dienste van drenkelingen en slachtoffers van ongevallen op het Egmondse strand en in of op de aangrenzende Noordzee. In de zomermaanden is de ERB actief op het Egmondse strand voor de bewakingstaak maar de ERB is het gehele jaar door inzetbaar voor calamiteiten op het strand, in de Noordzee en in het duingebied. De ERB, en de Reddingsbrigades in het algemeen, worden vaak in verwarring gebracht met de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). De KNRM, waar ook station Egmond aan Zee onder valt, is een andere organisatie dan de Reddingsbrigades. De KNRM heeft ten doel het kosteloos doen verlenen van hulp en bijstand aan hen die voor de Nederlandse Kust, Zeeuwse wateren, IJsselmeer en randmeren in gevaar verkeren of in gevaar dreigen te raken. Sinds de oprichting in 1824 heeft de KNRM er voor gekozen dit te doen als zelfstandig opererende, ongesubsidieerde, instelling te doen.