Zieke of dode zeehonden melden bij de strandvonder M.Gul

Er is een griepvirus vastgesteld bij zeehonden in de Nederlandse Waddenzee. Op het strand van de gemeente Bergen zijn nu ook zieke en dode zeehonden gestrand. Houdt afstand van gestrande of dode zeehonden. Raak de dieren niet aan en meld ze direct bij de strandvonder M. Gul. Houd de honden aan de lijn, laat ze niet loslopen en houdt bij de zeehonden vandaan (infectie gevaar!). Telefoonnummer voor zieke of dode zeehonden: 06-23 44 33 67 (Marco Schneider) 06-10 39 51 32 (Mart Gul) De strandvonder verzorgt, namens de gemeente Bergen, de opvang van zieke zeehonden. Die worden opgehaald door medewerkers van de zeehondencrèche Pieterburen. Dode zeehonden worden afgevoerd. De firma Gul zorgt voor de administratieve verwerking en de melding bij het Ministerie van Economische Zaken. Wat te doen wanneer je een zeehond vindt? Zieke en dode dieren kunnen altijd besmettelijke ziekten bij zich dragen. Bij het vinden van zieke of dode dieren geldt daarom  in het algemeen: raak ze niet aan, houd voldoende afstand en zorg ervoor dat uw hond er niet bij kan komen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangegeven dat de kans dat dit specifieke virus van zeehond tot mens overspringt klein is. Dit kan volgens hen alleen gebeuren als er intensief contact is tussen zeehond en mens. Daarom wordt geadviseerd om mens en dier op afstand te houden van dode en zieke zeehonden. Website: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/dierziektes/virus-bij-zeehonden