Grote schenking uit nalatenschap Hendrik & Aatje Stam

Begin 2015 kwam het zomaar uit de lucht vallen en het voelt als een bijzonder groot cadeau! Foto onthulling beeldje Hendrik & Aatje Stam De Egmondse Reddingsbrigade (ERB) heeft een grote schenking ontvangen uit de nalatenschap van Hendrik en Aatje Stam. Als dank en ter nagedachtenis hebben zij een bronzen beeldje laten maken door Kunstenaar Fabio Pravisani. Op deze manier willen zij Hendrik en Aatje Stam eren en natuurlijk nooit meer vergeten. Het beeldje is onthuld op maandag 9 mei in het bijzijn van familie en vele ERB-leden. Het legaat zal voor een mooi doeleinde gebruikt gaan worden. De Egmondse Reddingsbrigade heeft mooie herinneringen aan Hendrik en Aatje Stam. Zo’n markante man en lieve vrouw mogen niet vergeten worden en daarom heeft de ERB kunstenaar Fabio Pravisani gevraagd of hij iets moois wilde maken ter nagedachtenis aan Hendrik en Aatje. Dit is een bronzen beeldje van een reddingboot geworden. Volgens de Egmondse Reddingsbrigade was Hendrik Stam een bijzonder mens. Altijd vrolijk, grappig, erg ‘ad-rem’ met zijn uitspraken en hij ademde de ERB. Het kon daarom ook niet anders dat hij in 1962 voorzitter werd van de brigade. Hij was een echte voorzitter, hij straalde rust en autoriteit uit. Waar jonge leden ieder ander bestuurslid bij de voornaam mochten noemen, werd  Hendrik graag aangesproken met U. Oud voorzitter Piet Kager zegt: “hij was het enige bestuurslid dat toentertijd geen Zwart heette. Dus als het bestuur ergens kwam en zich voorstelde ging dat als volgt; Zwart (Jan), Zwart (Toon), andere Zwart(Toon), Zwart (Cees) en Zwart (Cor). Wanneer Hendrik aan de beurt was werd er al gezegd “Zwart zeker?” waarop Hendrik steevast antwoordde; Nee Stam!” Of het nu zomer of winter was hij maakte graag tijd vrij voor de brigade. Maar als het begon te waaien en te stuiven ging hij op het strand centen zoeken. Of hij zocht naar zaken die waren aangespoeld en die hij in zijn houtkachel kon verbranden. En wanneer hij meeging op vaarpatrouilles keek hij ook, naast zijn werk om zwemmers in de gaten te houden, naar spullen die in het water dreven en die voor hem interessant konden zijn. Daarvoor moest hij vaak wel wat verder zee in dan voor het brigadewerk noodzakelijk was. Zelfs toen hij het voorzitterschap had neergelegd vond je hem op drukke zondagen op de Zuidpost van de brigade waar hij met zijn familie de boel in de gaten hield en de vondelingetjes opving. Voorzitter Edwin Buis zegt: “als Hendrik op de brigadepost kwam zei hij steevast: “ik zal eerst mn werkpak even aantrekken.” Hij bedoelde daar altijd mee dat hij zijn zwembroek ging aandoen, omdat dat immers het tenue is waar brigadeleden in gekleed gaan, “want we moeten altijd klaar staan om meteen het water in te kunnen.” Hendrik en Aatje hun harten liepen altijd warm voor de brigade en dat is nu nog eens dubbel bevestigd door deze bijzondere schenking. In de komende jaren zal er hopelijk een multifunctioneel gebouw op de Boulevard komen te staan waar drie maritieme organisaties, ERB,KNRM en de Pinck die Egmond rijk is in gaan ‘samenwonen’, de zogenaamde Maritieme Hoek. De Egmondse Reddingsbrigade zal nog nauwer gaan samenwerken met de KNRM. Het legaat dat de ERB heeft gekregen willen zij dan ook reserveren voor het inrichten en aankleden van deze nieuwe locatie. Het beeldje verhuist natuurlijk mee en zal een mooie plek krijgen. Hoe mooi is het als je ook na het overlijden van deze twee markante figuren, die in de geschiedenis van de ERB een heel belangrijke rol hebben gespeeld, op zo’n manier blijven voortbestaan. “Dankbaar, dat is wat we zijn”, aldus Edwin Buis, voorzitter van de Egmondse Reddingsbrigade. Op de foto staan van links naar rechts Fabio Pravisani (kunstenaar), Sietske Zwart (vrouw van oud-voorzitter Jan Zwart) en Jans Groen (zus van Hendrik Stam).  
2022 © Reddingsbrigade Egmond - Site by ON / OFF Marketing